Overbestemthed-underbestemthed
De to begreber bliver anvendt i
Thomas Illum Hansens bog
Procesorienteret litteraturpædagogik.
Dansklærerforeningen, 2004
Overbestemthed
Overbestemthed er et overordnet begreb for alle de mønstre i den litterære tekst der binder den sammen og er med til at bestemme såvel læserens udfyldning af de tomme pladser i teksten som den videre fortolkning.
På hverdagssprog: De ting i teksten, der gøres helt tydelige. De ting, der skrives tydeligt om eller henvises tydeligt til.
Underbestemthed
Underbestemthed er et overordnet begreb for alt det der ikke bliver tydeligt fremstillet i teksten, men som alligevel hører med til teksten fordi det er forbundet med det fremstillede på en måde så det er medfremstillet.
På hverdagssprog: Det, der kun antydes det, som læseren skal fylde ud. Begrebet underbestemthed ligger tæt op ad Wolfgang Isers begreb tomme pladser.
I det første kapitel om den litterære fremmederfaring udfolder Thomas Illum Hansen begreberne overbestemthed og underbestemthed, og han sætter dem i relation til kvalitetsbegrebet.
Den (den litterære tekst) er på én gang under- og overbestemt. Underbestemt fordi litteraturens tomme pladser og ubestemtheds-steder kalder på læserens udfyldning og fortolkning. Overbestemt fordi litteraturen fastholder og synliggør menneskelige erfarings- og forståelsesmønstre ved at væve ting, handlinger og stemninger tæt sammen i det fiktive univers. Tilsammen udgør de to bestemmelser litteraturens pædagogiske potentiale. Litteraturens under- og overbestemte karakter gør den åben, flertydig og flerstemmig i hvert fald hvis der er tale om litterær kunst
Afgørende for den litterære kvalitet er at under- og overbestemtheden ikke uden videre lader sig bestemme entydigt.
|